Station Venlo

OpReis

Het eerste station in Venlo werd geopend op 21 november 1865. Dit station lag echter niet op de plek waar het huidige station staat. Het eerste station lag verderop aan de Kaldenkerkerweg, richting Duitsland, (ter hoogte van de Veolia-busstalling). Dit vanwege de spoorlijn van Hamburg naar Parijs (Cöln-Mindener Spoorbaan). Het trace liep via het huidige Julianapark naar de plek waar nu het huidige station staat. Dit tracé werd tegen het einde van de Tweede Werelfoorlog buiten gebruik gesteld en zodoende werd het tweede station dichter bij het centrum gebouwd. Het huidige gebouw, ontworpen door Koen van der Gaast, stamt uit 1958 en is een typisch wederopbouwstation, opvallende kenmerken zijn de grote luifel en de toentertijd gebruikelijke stationstoren. Vroeger had het station via Straelen een verbinding met Wesel. Deze verbinding werd in 1874 aangelegd, maar is thans afgebroken. De Krefeldseweg in de richting van Straelen volgt het oude trace van deze spoorlijn. Het station ligt aan het Stationsplein in Venlo, aan de rand van het winkelcentrum. Vanaf het stationsplein arriveren en vertrekken tevens de stads- en streekbussen. Tegenover het Stationsplein ligt het Koninginneplein. Aan het Koninginneplein staan het Limburgs Museum en Hotel Wilhelmina. 

Station Venlo Bron: Ansichtkaart eigen collectie

Station Venlo Bron: Ansichtkaart eigen collectie

Op station Venlo zijn diverse voorzieningen te vinden, namelijk een Kiosk, AKO, GWK, Smullers en een van de Filialen van Bloemenshop ‘t Station. Tevens is er een NS-servicepunt. Naast de gebruikelijke NS-verkoopautomaten zijn er ook Duitse verkoopautomaten waarbij regionaal Duitse vervoersbewijzen gekocht kunnen worden. Op station Venlo stoppen de NS-intercitytrein Den Haag–Venlo, de Veolia-stoptrein Nijmegen–Venlo–Roermond en de eurobahn-Regional-Express Venlo-Hamm (Duitsland). Station Venlo beschikt over een busstation met 7 busperrons (A t/m G) waar de stads- en streekbussen stoppen. De ritten worden verzorgd door Veolia Transport, met uitzondering van lijn 83 welke door Veolia samen metBreng wordt gereden en lijn 929 welke door het Duitse NIAG wordt gereden. Verder zijn er zowel een bewaakte als een onbewaakte fietsenstalling aanwezig en is er (betaalde) parkeermogelijkheid voor auto’s. Ook is er een taxistandplaats. Op station Venlo komen de verschillende elektrificatiesystemen van Nederland en Duitsland samen. Een aantal sporen is voorzien vanbovenleiding die omgeschakeld kan worden tussen de Nederlandse 1500 V gelijkspanning en de Duitse 15 kV 16,7 Hz wisselspanning. Evenwijdig aan de perronsporen ligt ook een rangeerterrein voor goederentreinen, waar de locomotieven van de goederentreinen gewisseld kunnen worden. De stationshal van station Venlo werd in 2007 en 2008 verbouwd. De werkzaamheden moesten begin 2008 klaar zijn. Na de verbouwing moet het station aantrekkelijker zijn voor reizigers. Uiteindelijk was het werk pas halverwege 2010 gereed.

 

Status: bestaand gebouw

(Bronnen: stationsweb.nl, wikipedia)

Meer station Venlo

Citeer dit artikel als: Keijsers Peter (2013) Station Venlo. Citadel Venlo. https://www.citadelvenlo.org/themas/op-reis/station-venlo.htm

Gerelateerde berichten


Geef een reactie