Fliegerhorst Venlo

OpReis

De voormalige Vliegbasis Venlo – Herongen werd tussen oktober 1940 en maart 1941 aangelegd als Duitse Fliegerhorst op de Groote Heide en kreeg de naam Fliegerhorst Venlo.

 

Sinds 1913 lag op deze locatie al een bescheiden Nederlands vliegkamp dat door de Duitsers werd uitgebouwd tot een complex van in totaal 1075 hectare op het grondgebied van de Nederlandse gemeente Venlo en de (huidige) Duitse gemeentes Nettetal en Straelen. Het complex met twee startbanen van 1450 meter en één van 1200 meter was uitgerust met de modernste veiligheidsinstallaties, radioapparatuur en nachtverlichting met 2000 lampen. Door de Fliegerhorst liep een netwerk van wegen met een totale lengte van 48 kilometer tussen hangars, onderkomens, werkplaatsen, casino’s, voetbal- en tennisvelden.

 

Fh tower.jpg

 

Tussen januari 1943 en augustus 1944 werden 75 à 100 aanvallen door Mosquito’s op de Venlose basis uitgevoerd waarbij een groot deel van de bommen buiten de vliegbasis is neergekomen. Op 3 september 1944 werd de vliegbasis volledig verwoest in een ongecoördineerde actie van honderden Britse vliegtuigen.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werden de overblijfselen van de vliegbasis, met uitzondering van de luchtverkeerstoren met naastgelegen commandobunker en één hangar, opgeruimd. Op het Nederlandse deel van de voormalige vliegbasis maakt een zweefvliegvereniging nog gebruik van het terrein ten zuiden van de start- en landingsbanen; een oude hangar doet dienst als onderkomen. De oude luchtverkeerstoren – die onder monumentenzorg staat – wordt gebruikt als klimmuur. Op het Duitse deel heeft de Bundeswehr een depot en oefenen NAVO-militairen. Het grootste deel van het terrein is vrij toegankelijk en ruïneresten herinneren aan het verleden.

 

De Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo e.V. is een Nederlands-Duits initiatief met de bescherming en het behoud van de historische overblijfselen van de vliegbasis als doel. Op het terrein worden rondleidingen georganiseerd.

 

Zie ook Grote en Kleine Heide.

 

Bron: Wikipedia

 

Status: rijksmonument

Citeer dit artikel als: admin (2012) Fliegerhorst Venlo. Citadel Venlo. https://www.citadelvenlo.org/geschiedenis/geschiedenis-van-venlo/fliegerhorst-venlo.htm

Gerelateerde berichten


Geef een reactie