Huub Beurskens

Hubertus Peter Willem (Huub) Beurskens (Tegelen, 18 februari 1950) is een Nederlandse dichter, schrijver en schilder.

Biografie

Hij is geboren in Tegelen en studeerde, na het Thomascollege in Venlo, aan de Kunstacademie in Tilburg. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam.

Hij debuteerde in 1975 met Blindkap gevolgd door Cirkelgang in 1977. Beurskens was redacteur van de literaire tijdschriften Het Moment en De Gids. Recente boekpublicaties zijn de prozaboeken Albinoziel (2005) en De echoïst (2006), de kleine poëziebundel Scherven flessenglas (2007), de roman Kid (2007) en de poëziebundel Eigenlijk heb je alles al (2008). Huub Beurskens is tevens de auteur achter de roman Oorlogskind van Loni Wolf (2009).

Huub Beurskens vertaalde werk van o.a. Georg Trakl, Nelly Sachs en Anne Duden. In het najaar van 2006 verscheen Even dit, een vertaalde bloemlezing van gedichten van William Carlos Williams. In 2008 verscheen zijn integrale vertaling van Gottfried Benn, Statische Gedichte. De Amerikaanse vertaalster Marjolijn de Jager werkt met een Grant van de National Endowment of the Arts (Verenigde Staten) aan de vertaling van poëzie van Huub Beurskens. Das Verlöbnis (De verloving) werd vertaald door Waltraud Hüsmert, Twenne Verlag, Berlin 1992. Proza in vertaling werd opgenomen in onder meer The Dedalus Book of Dutch Fantasy (ed. and transl. by Richard Huijng, Dedalus Ltd. 1993) en Die Fähre – Moderne niederländische Erzählungen (Herausg. Carel ter Haar, Suhrkamp Verlag 1993). Poëzie werd vertaald in onder meer het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Hongaars, Tsjechisch en Servisch en verscheen in periodieken als Kolo, Quorum, Si scrive en Gendaishi Techo. Huub Beurskens stelde met Wiel Kusters en Benno Barnard een omvangrijke, tweetalige bloemlezing samen uit de poëzie van W.H. Auden: Nee, Plato, nee, Meulenhoff (ISBN 9789029083607), februari 2009.

In december 2009 verscheen in een eenmalige, gelimiteerde oplage van 200 exemplaren het prozaboek Dieman. In september 2010 zijn bij uitgeverij Meulenhoff gelijktijdig verschenen: Maar waar is het drama?, beschouwingen over beelden kunst, literatuur en cultuur, en Mathieu – een figuur om voor altijd te verdwijnen, een gedicht. Nieuw (februari 2012): De hemelse kamer, roman, uitgeverij Wereldbibliotheek.

Prijzen

  • 1991 – Herman Gorterprijs voor Hollandse wei en andere gedichten
  • 1995 – VSB Poëzieprijs voor Aangod en de afmens
  • 1995 – Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond voor zijn gehele oeuvre
  • 1996 – Jan Campertprijs voor Iets zo eenvoudigs
  • 2008 – De Gouden Uil longlistnominatie voor Kid
  • 2010 – Guido Gezelle-prijs nominatie voor Eigenlijk heb je alles al

Bibliografie

  • 1975 – Blindkap
  • 1977 – Cirkelgang
  • 1978 – Op eigen schaduw hurken
  • 1979 – De leguaan
  • 1980 – Noordzeepalmen
  • 1980 – Vergat het meisje haar badtas maar
  • 1982 – De stroman
  • 1982 – Schrijver zonder stoel
  • 1983 – Het graf van Dubois
  • 1984 – Het vertrek
  • 1985 – Slapende hazen
  • 1988 – Badhok
  • 1988 – Charme
  • 1990 – De verloving
  • 1990 – Hollandse wei en andere gedichten
  • 1991 – Sensibilimente
  • 1992 – Buitenwegen
  • 1992 – Klein blauw aapje
  • 1992 – Wanneer de dood het leven laat
  • 1993 – Leila
  • 1994 – Aangod en de afmens
  • 1994 – Wilde boomgaard
  • 1995 – Circus Fernando en andere essays
  • 1995 – Iets zo eenvoudigs
  • 1997 – Bange natuur
  • 1997 – Suikerpruimen, gevolgd door Het lam
  • 1998 – Zomer in Montalla
  • 1999 – Een hemd in de wind
  • 2000 – O mores! (roman)
  • 2001 – De school aan zee
  • 2002 – Duivenhart. Een complex
  • 2003 – Zang en verdoving. Gedichten
  • 2004 – Macaroni (verhaal)
  • 2004 – Als met een vogeltje. Gedichten
  • 2005 – Albinoziel (roman)
  • 2006 – In duizend kamers (poëzie, samen met Wiel Kusters)
  • 2006 – De echoïst (proza)
  • 2007 – Scherven flessenglas (poëzie)
  • 2007 – Kid (roman)
  • 2008 – Eigenlijk heb je alles al (poëzie)
  • 2009 – Oorlogskind (roman)  onder de naam Loni Wolf
  • 2009 – Dieman – Tranches de vie (proza)
  • 2010 – Maar waar is het drama? (beschouwingen)
  • 2010 – Mathieu (lang gedicht)
  • 2012 – De hemelse kamer (roman)

Bron: Wikipedia

Citeer dit artikel als: Keijsers Peter (2013) Huub Beurskens. Citadel Venlo. http://www.citadelvenlo.org/bekende-venlonaren/huub-beurskens.htm

Gerelateerde berichten

  • Frans PolluxFrans Pollux Frans Pollux (Tegelen, 1 juni 1977) is een zanger, journalist, auteur en dichter. Hij was de leadzanger van de band Neet Oét Lottum, die intussen is opgeheven.MuziekNeet Oét […] Posted in bekende venlonaren
  • Hans DekkersHans Dekkers Johannes Henricus Antonius (Hans) Dekkers (Venlo, 25 december 1954) is een Nederlandse schrijver. Hij schrijft romans, korte verhalen, gedichten en theaterstukken. Zijn eerste literaire […] Posted in bekende venlonaren
  • Ger KoopmansGer Koopmans Gerardus Peter Jan (Ger) Koopmans (Velden, Limburg, 14 augustus 1962) is een Nederlands politicus. Van 23 mei 2002 tot 20 september 2012 was hij lid van de Tweede Kamerfractie van het […] Posted in bekende venlonaren
  • Glenn CorneilleGlenn Corneille Glenn Corneille (Venlo, 13 juli 1970 - Baarn, 23 augustus 2005) was een Nederlands pianist. Corneille was vooral bekend als mede-presentator van het muziekprogramma De Notenclub als […] Posted in bekende venlonaren
  • Pieter KuijpersPieter Kuijpers Pieter Kuijpers (Tegelen, 30 juli 1968) is een Nederlands filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent.Hij is onder andere bekend als regisseur van de films Van God Los, TBS en […] Posted in bekende venlonaren
  • Chantal JanzenChantal Janzen Chantal Janzen (Tegelen, 15 februari 1979) is een Nederlandse actrice, musicalster en presentatrice.AchtergrondChantal Janzen studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. […] Posted in bekende venlonaren
  • Lex UitingLex Uiting Lex Uiting (Venlo, 24 augustus 1986) is een Nederlands verslaggever, zanger, radio- en televisiepresentator.Uiting begon zijn carrière voor Omroep Venlo maar later voor BNN op Radio 1 in […] Posted in bekende venlonaren
  • Jolande SapJolande Sap Johanna Catharina Maria (Jolande) Sap (Venlo, 22 mei 1963) is een Nederlandse oud-politica. Vanaf 17 december 2010 tot en met 5 oktober 2012 was zij fractievoorzitter van GroenLinks in de […] Posted in bekende venlonaren
  • Truuj BolwaterTruuj Bolwater Gertruid (Truuj) Bolwater is een historische Venlose figuur die volgens de overlevering door haar heldhaftig optreden een inname van de vesting Venlo voorkwam.VoorgeschiedenisTijdens […] Posted in bekende venlonaren
  • Jos LuhukayJos Luhukay Jos Luhukay (Venlo, 13 juni 1963) is een oud-voetballer en tegenwoordig voetbaltrainer.Luhukay begon zijn carrière in 1978 bij VVV-Venlo waar hij lang zou spelen. In het seizoen 1982 - […] Posted in bekende venlonaren

Geef een reactie