Chriet Titulaer

Chriet Titulaer (Hout-Blerick (Venlo), 9 mei 1943) is een Nederlands sterrenkundige, voormalig televisiepresentator en populair-wetenschappelijk schrijver en woonachtig in Houten.

Levensbeschrijving

Titulaer doorliep de middelbare school op het Venlose St.-Thomascollege (nu onderdeel van het Valuascollege). Hij studeerde vervolgens aan de Universiteit Utrecht wiskunde en natuurkunde met als hoofdvak sterrenkunde, en was daarnaast lid van studentenvereniging CS Veritas. Tijdens zijn studie richtte hij, samen met Ton Smit, op 18 april 1965 de afdeling Venlo van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde op (sedert 1990 genaamd Weer- en Sterrenkundige Vereniging “Jean Delsing”) en organiseerde het jaar daarop de expositie “Mens en het Heelal”, indertijd de grootste weer-, sterren- en ruimtevaartkundige manifestatie die ooit in Nederland gehouden was. Na een tweetal jaar in de VS en daarna twee jaar in Frankrijk als astronoom gewerkt te hebben werd hij een bekende presentator van televisie- en radioprogramma’s over wetenschap en techniek. Tussen 1969 en 1990 was hij veelvuldig op de televisie te zien. Zijn populariteit begon als medepresentator (samen met Henk Terlingen, “Apollo Henkie”) van het live televisieverslag van de eerste maanlanding in 1969. Ook was hij commentator bij de live-uitzending van de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

Televisieproducer en schrijver

Later (1983) begon Titulaer zijn eigen mediaproductiebedrijf Chriet Titulaer Producties BV en werkte hij veel voor TELEAC en de TROS. Hij produceerde populair-wetenschappelijke programma’s als TROS Wondere Wereld en televisiecursussen zoals Moderne Sterrenkunde en Nederland en het Weer.

Hij is medeoprichter van de inmiddels ter ziele gegane projecten Huis van de Toekomst, Kantoor van de Toekomst en Ziekenhuis van de Toekomst. Ook was hij mede-initiatiefnemer van het recreatief-educatief park voor sterrenkunde en ruimtevaart het Cosmo Science Center in Noord-Brabant. Dit laatste initiatief is uiteindelijk nooit van de grond gekomen.

In 1986 organiseerde hij de ruimtevaart-manifestatie Space ’86 in de Jaarbeurs te Utrecht. Ter promotie hiervan liet hij tijdelijk een geschilderde Saturnus V-raket op ware grootte tegen de Utrechtse Domtoren aanbrengen, aangezien zowel de raket als de toren ongeveer 110 meter hoog zijn. Titulaer schreef ook verscheidene populair-wetenschappelijke boeken over techniek, ruimtevaart, computers, IT, weer- en sterrenkunde. Chriet Titulaer is nog altijd een groot pleitbezorger van wetenschap en techniek en wordt vaak gevraagd als inleidend spreker bij evenementen op dit gebied en voor themadagen op scholen en universiteiten. Tegenwoordig zijn optredens van Titulaer voor radio en televisie eerder uitzondering geworden.

Een planetoïde is naar hem vernoemd: 12133 Titulaer. Openbaar-vervoerbedrijf Veolia vernoemde een van zijn Velios-treinen naar hem.

Tegenwoordig is Titulaer gastspreker over sterren- en ruimtevaartkundige onderwerpen.

Titulaer is jarenlang eigenaar geweest van een Apollocapsule die hij voor $1 kocht van de Amerikaanse fabrikant nadat de Apollomissies waren geannuleerd. Deze capsule stond in zijn tuin totdat een Japanner bij hem aanbelde en de capsule opkocht voor 30.000 gulden.

Markante verschijning

Zijn voornaam “Chriet”, soms ook “Chrit(je)”, is een in Limburg gangbare verkorting van Christiaan of Christoffel; eenzelfde verkorting als “Chris” dus. De Limburgse uitspraak van ch in al deze varianten is k. De correcte uitspraak van “Chriet” is dus kriet.

Hij draagt een bijzonder model baard, model tuinkabouter volgens sommigen en hemzelf, die onder de kin en rond de wangen groeit maar de bovenlip en de voorkant van de kin vrijlaat, waarom hij ook wel ‘het meest snorloze gezicht van Nederland’ werd genoemd. Ook zijn Limburgse “zachte g” draagt bij aan zijn onmiddellijke herkenbaarheid.

Imitaties

Chriet Titulaer werd door verscheidene cabaretiers/komieken geïmiteerd. In het programma Shockradio werd hij in de jaren negentig door Hilbert Elskamp geïmiteerd. Ook Robert Paul deed dit vaak. Diederik van Vleuten deed in het radioprogramma Spijkers met koppen soms een imitatie van Titulaer.

In 1983 imiteerde André van Duin hem in De Tele-Theatershow in een sketch over bekende Nederlandse artiesten. In deze sketch gaf Van Duin als Titulaer een verhandeling over reizen naar de ruimte en gebruikte daarbij een badmintonracket met (space)shuttle. In het televisieprogramma dat André van Duin begin jaren negentig bij RTL 4 had, werden in de rubriek Het ei van Co Lumbus allerlei uitvinders met hun vindingen op komische wijze door Van Duin gepresenteerd. Hierin speelde Van Duin het typetje van uitvinder met brilletje, baard en Limburgs accent, waarin hij grote gelijkenis vertoonde met Titulaer. De juryleden die de uitvindingen moesten beoordelen waren Viola Holt-Van Emmenes en Frits Bom.

Wim de Bie heeft in de uitzending van Van Kooten en De Bie van 5 november 1986 een typetje genaamd de “arrognoom” Chrut Titulaer neergezet, de “parabroer” van Chriet, die “De wondere bovenwereld” presenteerde.

In Kreatief met Kurk II uit 1994 (les 15, Voedsel) was Tosca Niterink te zien als Chriet Titulaer.

In het programma Ook dat nog! heeft Erik van Muiswinkel eveneens een imitatie van Chriet Titulaer gedaan.

Bibliografie

  • Operatie maan (verslag in woord en beeld van de ruimtevaart en maanlanding) (1969)
  • Maanonderzoek (1969)
  • Elseviers atlas van de planeten (1971)
  • Apollo, dossier van het project (1973)
  • Ruimtevaart, moet dat nou? (1974)
  • Landing op Mars (1975)
  • Het grote planetenboek (1976)
  • Leven op andere planeten (1976)
  • De mens in het heelal (1977)
  • De mens en het weer (1979)
  • Van Spoetnik tot spaceshuttle (1979)
  • Televisiesatellieten (1980)
  • Toekomstbeeld (video, kabeltelevisie, satelliettelevisie, huiscomputer, viditel, teletekst) (1980)
  • Fotografie bij de politie (1981)
  • De mens in de ruimte (1981)
  • Computers. Wat moet je ermee? (1982)
  • Een kwart eeuw ruimtevaart (cursusboek Teleac, 1982)
  • De mens en de computer (1983)
  • Bijblijven met de nieuwe media (1983)
  • Het grote hemelboek (1985)
  • De mens in de kosmos (1985)
  • Tros Wondere wereld woordenboek (1986)
  • Space 86 (1986)
  • Toekomst in telecommunicatie (1988)
  • Van Edison tot CD-video (1988)
  • Huis van de toekomst (1989)
  • Welkom in de toekomst (1990)
  • Kantoor van de toekomst (1991)
  • Welkom in 2000 (1993)
  • Mijn biografie (1997)

Bron: Wikipedia

Citeer dit artikel als: Keijsers Peter (2013) Chriet Titulaer. Citadel Venlo. http://www.citadelvenlo.org/bekende-venlonaren/chriet-titulaer.htm

Gerelateerde berichten

  • Jean GarjeanneJean Garjeanne Jean Garjeanne (Delft, 30 november 1860 – Hilversum, 28 augustus 1930) was een Nederlands kunstschilder en tekenleraar aan de Rijks HBS.Garjeanne was de zoon van een fabrikant van […] Posted in bekende venlonaren
  • Nic DoubenNic Douben Nic Douben (Belfeld, 2 juni 1939) is een Nederlands econoom.Na de lagere school bezocht hij het Sint-Thomascollege (tegenwoordig bekend als het Valuascollege) in Venlo. Hij studeerde van […] Posted in bekende venlonaren
  • Toos HagenaarsToos Hagenaars C.A.M. (Toos) Hagenaars-van Mierlo (Venlo, 24 augustus 1932) is een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar.Leven en werkHagenaars studeerde van 1956 tot 1962 aan de Academie voor […] Posted in bekende venlonaren
  • Jean LaudyJean Laudy Jean Laudy (Venlo, 4 mei 1877 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 6 februari 1956) was een Nederlands kunstschilder.Laudy's vader was beeldhouwer. Hij bracht zijn zoon in aanraking met kunst. Na […] Posted in bekende venlonaren
  • Jean RysackJean Rysack Jean Rysack (Venlo, 1 maart 1819 - Doornik (België), 1890) was een Zuid-Nederlands kunstschilder, die ook schilderde onder het pseudoniem Warnas.Hij maakte onder meer portretten en […] Posted in bekende venlonaren
  • Sef MoonenSef Moonen Sef Moonen (Venlo, 23 februari 1906 – Tegelen, 1995) was een Nederlands kunstschilder.Zijn schildertalent werd ontdekt door tekenleraar Jean Garjeanne van de Rijks HBS. Na de HBS volgde […] Posted in bekende venlonaren
  • Karel BlumenkampKarel Blumenkamp Charles Jean Alexandre (Karel) Blumenkamp (Venlo, 8 juli 1807 - aldaar 29 juli 1896) was in de 19e eeuw meer dan zestig jaar dokter-geneesheer in Venlo.Blumenkamp was de zoon van de uit […] Posted in bekende venlonaren
  • Andreas HoltenAndreas Holten Andreas (André) Holten (Blerick, 1 januari 1867 – aldaar, 22 mei 1841) was een Nederlands architect.Hij bouwde en verbouwde tussen 1905 en 1926 een groot aantal woonhuizen aan de […] Posted in bekende venlonaren
  • André van den HeuvelAndré van den Heuvel Andreas Petrus Gerardus (André) van den Heuvel (Tegelen, 4 juni 1927) is een Nederlands acteur en regisseur, die debuteerde in 1950 in het stuk Amphytrion van Jean Giraudoux.Zijn echte […] Posted in bekende venlonaren
  • Jean DelsingJean Delsing Jean Delsing (Venlo, 1918 – 29 maart 1986) werd geboren als oudste zoon van een grote aannemer. Sterrenkunde had al in zijn jeugd zijn interesse, maar in die tijd was het gebruikelijk dat […] Posted in bekende venlonaren

Geef een reactie